Zelda och Grinchen

Dagen före julafton vaknar Zelda lycklig och förväntansfull. Hon tittar ut genom fönstret och ser ett magiskt vackert vinterlandskap. Zelda längtar direkt ut i skidbackarna och skyndar sig att väcka lillebror Oscar och mammorna Nellie och Camilla.
De äter frukost tillsammans i den lilla mysiga fjällstugan. Sen skyndar de sig att komma ut i backarna. Zelda är först ut ur stugan och kastar sig genast i snön. Mammorna kommer efter med en grinig Oscar i släptåg.
Zelda lägger märke till tre konstiga gröna hårstrån på Nellies jacka och undrar var de kom ifrån. Men det har hon inte tid att tänka på nu för hon längtar så efter att susa ner för backarna på sina nya skidor.
När de står högt upp på bergstoppen känner sig Zelda plötsligt iakttagen. Hon ser sig omkring och tycker sig ana en grön figur röra sig mellan de snöklädda granarna.
Zelda blir nyfiken på figuren och säger till sina mammor att åka ner i förväg. Så tar hon lillebror Oscar med sig och stakar sig in mellan granarna för att se efter vad det var för något som snokade där. Det enda de hittar är några gröna hårstrån och stora märkliga fotspår i snön. När Zelda berättar för Oscar att det smyger omkring en grön figur mellan granarna blir Oscar rädd och saknar sina mammor. Barnen bestämmer sig för att skynda ner för backen och berätta för mammorna.
De väntar och väntar och väntar men inga mammor kommer. De börjar bli riktigt oroliga och bestämmer sig för att leta i skogen intill skidbackarna. Där hittar de fler mystiska fotspår som de följer efter. Det börjar bli riktigt mörkt och kallt. Oscar gråter och fryser och Zelda inser att de är vilse. De fortsätter följa fotspåren i mörkret som leder dem till en övergiven stuga mitt i ingenstans.
Oscar skakar av både rädsla och köld men Zelda är fast besluten att hitta mammorna så de vågar sig in trots allt. De börjar rota runt i stugan och när de öppnar en av skåpsluckorna ser de en spegel med lila och svarta blixtar i. De stirrar förskräckt in i spegeln ser till sin fasa självaste Grinchen som håller fast en mamma i varje hand.
Zelda och Oscar blir skräckslagna och skriker rakt ut i panik! Då vänder sig Grinchen plötsligt om och stirrar dem rakt i ögonen med sin iskalla blick och ett obehagligt leende. Zelda och Oscar blir stela av skräck och känner sig fullständigt panikslagna. När Zelda sträcker ut armen mot spegeln så börjar hon sugas in i den med full kraft. I sista sekund får hon tag i Oscars hand och de båda barnen sugs in i en fasansfull portal.
Färden i portalen är läskig och riktigt snurrig. De åker i en virvelvind och ser hela sina liv fladdra förbi. Till sin fasa upptäcker Zelda att det börjar växa gröna hårstrån på hennes händer. Plötsligt smäller flera blixtar till och sen blir allt svart.
När Zelda öppnar ögonen igen ligger hon utslagen i en snödriva och stirrar rakt upp på Grinchen. Hon börjar fäkta med armarna framför sig och inser då att hennes händer nu är helt täckta av grönt Grinchen-hår.
I panik sliter hon av sig jackan och ser att hela kroppen är täckt av Grinchen-hår. Hon upptäcker en liten grön figur som ligger och gråter bredvid henne och inser att det är Oscar! De har förvandlats till grinchar!
-Välkomna mina älskade ungar! säger Grinchen och kramar om barnen.
Zelda och Oscar förstår ingenting. Men då kommer mammorna och tar med sig barnen och Grinchen in till ett märkligt hus. Där sprakar en vacker brasa i kaminen och under granen ligger tusentals julklappar med Zeldas och Oscars namn på.
-Vad är det som pågår? undrar Zelda.
Nellie sätter de två, nu helt gröna, barnen i sitt knä och berättar för dem att Grinchen är deras riktiga pappa.
-Jag har längtat så efter att få fira jul med min alldeles egna familj, säger Grinchen.
Zelda blir så chockad att hon tappar hakan. När Grinchen och mammorna berättat hela historien känns det genast bättre. Zelda och Oscar förstår att de innerst inne är gröna grinchar och att deras pappa Grinch har saknat dem. Grinchen kan inte leva i den vanliga världen för där passar han inte in. Men barnen kan vara i båda världarna. De får veta att de blir gröna i portalen på väg till Grinchenvärlden, och av-grinchade vanliga barn på väg tillbaka.
När alla frågor är utredda börjar pappa Grinchen baka pepparkakor med sina gröna barn. Mammorna gör varm choklad och alla firar en mysig jul tillsammans.